Förberedd för att installera FTX? Här är det du behöver veta.

A design of the mechanical Ventilation system of the house

Vilka hus är lämpliga för att installera FTX-system? Hur ser processen ut och är det verkligen värt det? I denna artikel kommer vi att utforska allt du behöver veta om att integrera FTX-system i självdragshus. När det kommer till att samla in offerter och välja ett företag för FTX-installation kan det kännas som en djungel där priser, ljudnivåer och kommunikation varierar markant. Vår erfarenhet visar att det mest betydelsefulla för dig som kund är att hitta en leverantör med en gedigen historik av framgångsrika omvandlingar från självdrag till FTX. I denna artikel kommer vi att belysa installationsprocessen för FTX och besvara vanliga frågor från våra kunder.

Är det lönsamt att investera i en FTX-installation?

Att installera FTX-ventilation i villor och självdragshus erbjuder en betydande fördel genom att skapa ett hälsosamt inomhusklimat. För hus med självdragsventilation finns en risk för fukt- och mögelskador, vilket kan leda till ökade kostnader. En rapport från Anticimex understryker att fuktskador på vinden är vanligare i sådana hus på grund av bristande ventilation.

Äldre hus, särskilt de byggda före 70-talet, har vanligtvis självdragsventilation. Trots att det är en kostnadseffektiv ventilation finns det betydligt bättre alternativ tillgängliga idag. FTX-systemet inte bara förbättrar luftkvaliteten och ger en jämnare temperatur, det erbjuder även:

  • Enastående värmeåtervinning på upp till 80–90%
  • Minskade energikostnader
  • Låga driftkostnader och minimalt underhåll
  • Kliniskt ren luft
  • Fullständig luftomsättning i hela huset varannan timme
  • Förbättrad sömn med betydligt lägre CO2-nivåer.

Det är ett kostnadseffektivt ventilationssystem som skapar det bästa möjliga inomhusklimatet. Hos Ermes Ventilation har vi lång erfarenhet av FTX-installationer i olika typer av hus. Genom att vara en etablerad aktör har vi förmågan att förhandla ner inköpspriserna, vilket resulterar i lägre kostnader för dig som kund.

Vad är steg för steg-processen vid installationen av FTX-system?

Så här går installationen av ett FTX-system till – steg för steg:

Steg 1 – Gratis Hembesök och Behovsanalys

Vi besöker dig för att diskutera dina önskemål och behov utan förpliktelser. Vi granskar även tillgängliga utrymmen för en framgångsrik installation. Under mötet svarar vi på dina frågor och presenterar olika alternativ för att säkerställa en optimal ventilation.

Steg 2 – Offert med Arbetsbeskrivning

Inom kort efter besöket får du en detaljerad offert som specificerar de olika momenten och materialen som kommer att användas. Vi samarbetar med ledande leverantörer av FTX-aggregat för att ge dig full transparens och undvika dolda kostnader.

Steg 3 – Installation av FTX-systemet

När vi kommit överens om en starttid påbörjar vi själva installationen. Vi anlägger rör för avluft och uteluft, oftast genom tak eller gavel med anpassade takhuv eller väggdon. Normalt tar FTX-installationen mellan 4–6 arbetsdagar. Du kan alltid nå oss om du har några frågor under processens gång.

Steg 4 – Justering och Slutlig Genomgång

Efter FTX-installationen justerar vi luftflödena och säkerställer att allt fungerar korrekt. Vi går även igenom underhållsrutiner för ditt nya ventilationssystem och ger dig råd om bästa praxis.

Är det möjligt att implementera FTX-system i hus med självdrag?

Naturligtvis är det möjligt att implementera ett FTX-system i ett hus med självdragsventilation. Det kräver att man identifierar lämpliga utrymmen och passande ytor för att dra ventilationsrör. Vi letar efter möjligheter som hörn eller garderober för att rymma rördragning genom olika våningsplan.

Att genomföra en FTX-installation i ett hus med självdragsventilation är oftast en värdefull investering. Kortsiktigt kanske inte ekonomiskt lönsamt, men fördelarna i form av förbättrat inomhusklimat och välmående är svåra att mäta i pengar. Studier från Svensk Ventilation indikerar också på snabba återbetalningstider. För dem som planerar att bo långsiktigt i sitt hus är det definitivt värt investeringen.

I många fall är installationen av FTX i villor och hus med självdragsventilation relativt enkel. Hos Aerius tar vi helhetsansvar för att skapa ett system som är skräddarsytt för din bostad och konstruerat för långvarig användning.

Med ett FTX-system kan du förvänta dig förbättrad inomhusluft och minskade uppvärmningskostnader. Du har också möjlighet att själv styra ventilationen för att anpassa inomhusklimatet efter årstiderna.

Om du överväger att installera ett FTX-system i ditt hus är du välkommen att kontakta oss. Vi ser till att leverera en framgångsrik lösning för ett hälsosamt inomhusklimat. Vi på Ermes är stolta över att vara ledande inom branschen när det gäller FTX-system. Med vår djupa expertis och gedigna erfarenhet erbjuder vi skräddarsydda lösningar för just era behov. FTX-installationer är inte bara vår specialitet, det är vår passion.